Samuel Armenteros doet mee aan Almelose variant van sterren op het doek

Samuel Armenteros doet mee aan Almelose variant van sterren op het doek

Muisstil is het, als drie kunstenaars deze woensdag de eerste penseelstreken op het doek zetten. Even stil zit de spits van Heracles Almelo aan de andere kant. Omdat Herman Finkers en Ilse de Lange niet naar het Huis van Katoen en Nu te krijgen zijn, was Samuel Armenteros de meest logische keuze voor de Almelose versie van Sterren op het Doek.

„Hij is een begrip hier”, zegt Jos Engbersen. De kunstenaar geniet. Want Almelo, dat ís Heracles. „Ook ik ben een fan.” De hoofdrolspeler wordt er bijkans wat verlegen van. „Ik zit hier gewoon naast, hè, jongens.” Toch voelt ook Armenteros zich in de spotlights zeer senang.

De flamboyante spits, die zelfs zijn baard zo symmetrisch mogelijk trimt, heeft zich in zijn beste outfit gehesen om zich te laten portretteren door Jos Engbersen, Paul Tieke en Carla Stamsnijder. Het mooiste doek mag hij thuis zelf ophangen. „Al blijft dat natuurlijk heel subjectief. Wat jij mooi vindt, hoef ik niet mooi te vinden.”

Kunstliefhebber
Je verwacht het misschien niet zo snel bij een profvoetballer, maar Armenteros blijkt een kunstliefhebber. Dinsdag nog liep hij met zijn moeder door het Rijksmuseum. „Ik kan echt van kunst genieten”, zegt de 32-jarige Armenteros.

Zelf is hij ook behoorlijk artistiek. „Ik heb vroeger ontzettend veel getekend. Toen waren er nog geen iPads, hé. En ik kon moeilijk stilzitten.” Maar dat gaat hem deze woensdag goed af. „Ze vroegen me of ik dit wilde doen. Leuk, al ben ik echt geen model of zo. Ik ben gewoon heel benieuwd hoe de kunstenaars mij zien.”

Zoek de verschillen
De verschillen in de werken worden na een uur al goed zichtbaar. Waar de één zich duidelijk focust op het hoofd van de Cubaanse Zweed, pakt de ander zijn hele gestalte mee. Al kan het zomaar zijn dat ze thuis helemaal opnieuw beginnen, vertelt Engbersen. Desondanks is dit live-moment van grote waarde. „Als je dit van een foto doet, heb je nooit iemand op ware grootte. Als je zeven foto’s maakt van iemand, krijg je zeven verschillende tinten. Hier zie je de werkelijkheid.”

Nerveus voor moment suprême
Tot februari krijgen de drie kunstenaars de tijd om hun doek uit te werken. Dan volgt het keuzemoment. De mooiste gaat mee naar huize Armenteros, de andere twee worden geveild voor verjaardagindemaak.nl. Toch maakt dat moment kunstenaar Jos Engbersen nerveus. En dat terwijl hij nota bene nog in de portefeuille zit voor deelname aan de ‘echte’ Sterren op het Doek, van Omroep Max. „Hoe zal dat dan wel niet zijn, als je hiervoor naar Hilversum moet.”

Bron: TC Tubantia 25-01-2023

samuel_armenteros
Scroll naar boven