Open ateliers in laatste weekend september

Open ateliers in laatste weekend september

Veel kunst te zien in de maand september

In de maand september is er heel wat te doen op het gebied van beeldende kunst. Zo stellen ruim veertig Almelose professionele kunstenaars hun ateliers open in het weekend van 28 en 29 september. Daarnaast is er van 7 september tot en met 29 september een overzichtstentoonstelling waarin alle deelnemende kunstenaars één werk exposeren en is er een speciale kunstlezing. Dit alles wordt georganiseerd door de Stichting Open Ateliers Almelo. De atelierroute met de daarbij horende activiteiten wordt dit jaar voor de 32 e keer georganiseerd.

De Open Atelierroute
Hoogtepunt van de kunstmaand september is natuurlijk het weekend van de Open Atelierroute op 28 en 29 september. Op die dagen stellen de kunstenaars hun ateliers open tussen 11 en 17 uur. De adressen van de deelnemende kunstenaars kunt u vinden in de catalogus, die gratis te verkrijgen is op diverse plaatsen in Almelo (o.a. het Kunstpunt in de Grotestraat, Het huis van Katoen en Nu aan het Marktplein en de Openbare Bibliotheek). In de ateliers kunt u niet alleen het werk van de kunstenaars bekijken, zij zijn zeker ook bereid hun werk en werkwijze toe te lichten.

De overzichtstentoonstelling
Van alle deelnemende kunstenaars is één werk te zien op de overzichtstentoonstelling in Het Huis van Katoen en Nu aan het Marktplein. Op die manier kunt u zich een goed beeld vormen van de kunstenaars en kunt u zich voorbereiden op welke ateliers u wilt bezoeken. De tentoonstelling kan bezocht worden van 7 tot en met 29 september op woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Op zondag 29 september is de tentoonstelling open tussen 11 en 17 uur.

De kunstlezing
Al een aantal jaren organiseert de Stichting Open Ateliers Almelo in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Almelo een kunstlezing ter opwarming voor de Open Atelierroute. Dit jaar gaat de lezing over de kunstenaar Philp Vermeulen; aan hem wijdt het Rijksmuseum Twenthe een eerste grote solotentoonstelling “Chasing the Dot”. In zijn werken verkent Vermeulen via beweging, licht en geluid de fundamenten van de menselijke waarneming. Wat doet licht met onze hersenen, hoe registreren we beweging en hoe voelt geluid en zien we eigenlijk wel wat we denken te zien?
Over deze intrigerende kunstenaar verzorgt Josien Beltman, curator bij het Rijksmuseum Twenthe de lezing, die plaatsvindt op dinsdag 10 september in Feijn – Lunchen en Lezen in de bibliotheek van Almelo, Het Baken 3. De lezing begint om 19.30 uur (de zaal is open vanaf 19 uur) en wordt u gratis aangeboden door de bibliotheek en de OAA. Bezoekers van de lezing ontvangen ook al de catalogus behorend bij de Open Atelierroute.

Bestuurswisseling
In het afgelopen jaar heeft de Stichting Open Ateliers Almelo een nieuw bestuur gekregen. Voor het eerst bestaat het bestuur niet uit kunstenaars. Tot op heden verzorgden de deelnemende kunstenaars hun eigen bestuur. Nu heeft men dus bestuurders aangezocht
met meer afstand tot de Open Ateliers, hoewel ook zij natuurlijk iets met kunst hebben! De nieuwe bestuursleden zijn Marian Veugelers, penningmeester, Toon Bom, secretaris en Jeroen Ongering, voorzitter.

Flyer-Lezing 2024.indd
Scroll naar boven